top of page

GÜL DİKİMİ- BAKIMI- İLAÇLAMASI VE BUDAMASI- 2

Güller budama ile oluşturulan çeliklerin dikimi ile de üretilebilmektedir. Kurşun kalem kalınlığındaki çelikler su içerisine konularak suda 1 hafta bekletilir. Çelikle üretilen güllerin üst kısmında 3 yapraklık kısım bulunmalıdır. Böylelikle kökler tuttuğu zaman buralardan filiz atacaktır. Çeliklerin köklendirilmesinde ortam olarak tınlı- kumlu topraklar, kum, torf, vermikulit, perlit gibi materyaller kullanılabilir. Bu ortamlar 2 kısım torf, 1 kısım perlit gibi ikili, üçlü karışımlar şeklinde kullanılır.


Güllerin dikilecekleri topraklar için tavsiye edilen PH değeri 6.5' tur. Bahçemizdeki toprak fazla asitli ise gülleri ekmeden önce kireç veya tebeşir kullanarak toprağı kireçlemeliyiz. Örnek olarak 1 metrekareye 0.5 kg tebeşir eklenmesinin toprağın PH değerini 0.5 ile 1 arasında arttıracağı varsayılmaktadır. Toprak yapısını iyileştirmek için turba, çam kabuğu, linyit ve gübre gibi çeşitli organik materyallerin eklenmesi tavsiye edilir. Gübre kullanırken gülleri dikmeden bir kaç hafta önce toprağı hazırlamalıyız. Çünkü güllerin kökleri taze gübre ile temas etmemelidir.


Gül dikimi yaparken aşağıdaki prosedürü izlemekte fayda vardır. Öncelikle güller oldukça derin köklenen bitkilerdir. Bundan dolayı toprağı bitkinin boyuna göre 45-60 cm arası bir derinlikte kazmalıyız. Daha sonra hazırlanan fidan toprağı ve mineral gübre karışımını çukurun dibine yerleştiririz. Gülleri dikmeden önce köklerin kırık kısımlarını çıkarmalı ya da kesmeliyiz. Kökler fidan çukuru içerisinde rahatlıkla dikey olarak duracak şekilde çukur derinliğini belirlemeliyiz. Daha sonra fidan çukurunu doldurup gül fidanının etrafındaki zemine basıp toprağı sıkıştırırız. Eğer mümkünse yabani otları önlemek için fidan dibine 5 cm kadar ağaç kabuğu yada cüruf koyabiliriz. Daha sonra can suyu veririz ve böylelikle gül dikimi tamamlanır.


Güllerin budanması oldukça önemlidir. Budanmamış gül bitkisi çok sayıda yoğun sürgün oluşturur, çiçekleri küçük ve kalitesiz olur. Uygun bir budama verimsiz, yaşlı, hasta, kuru ve zarar görmüş dalların çıkartılması ile iyi bir çiçeklenme için bir kaç dalın bırakılması işlemidir. Budama size, bahçenize uyan arzu ettiğiniz gül şeklini yaratma fırsatı verir. Budama ile kuvvetli ve sağlıklı bir bitki gelişimi sağlandığı gibi bitki içine daha fazla ışık ve hava girmesi de sağlanır. Gülde yapılan her türlü kesme işlemi budama olarak adlandırılır. Budama işlemi dikim aşamasında dikim budaması ile başlar ve her yıl yapılan yıllık budamalarla devam eder. Dikim budaması özellikle çıplak köklü fidanlara uygulanır. Aşırı uzun kökler kısaltılır. Kırılmış, zarar görmüş kökler kesilir.


Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere esen kalın!

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page