Bu yazı dizimizde gül bitkisiyle ilgili bir çok şey hakkında bilgi sahibi olacağız. Bundan dolayı ilk olarak gül yetiştirilirken gül bitkisinin gereksinimlerini bilmek gerekir. Bu gereksinimlerin başında öncelikle bilmemiz gereken şey gül bitkisinin güneş seven bir bitki olduğudur. Güneş gören alanlarda hızlıca gelişim göstermelerine rağmen gölge alanlarda tam manasıyla gelişim göstermezler. Bundan dolayı bitkisel planlama yaparken güller için güneşli alanları tercih etmeliyiz. Güllerin sıcaklık istekleri ise optimal koşullarda 15-25 C derece arasıdır. Fakat bazı gül türleri sıfır derecede dahi yaşayabilmektedir. Tabi ki sıcaklık arttıkça gül bitkisinin gelişimi de hızlanmaktadır.
Güller genellikle koşullar sağlandığı takdirde hızlı büyüyen bol çiçek açan bitkilerdir. Bundan dolayı genellikle ek minerale ihtiyaç duyarlar. Ek mineral ihtiyaçlarını yıllık organik gübre takviyesiyle gidermeliyiz. Aksi takdirde gülün gelişim performansı yıllar geçtikçe düşecektir.
Gül bitkisinin sulanmasında dikkat edilmesi gereken konuların başında, sulama yaparken suyun gülün çiçeklerine gelmemesini sağlamaktır. Suyun çiçeklerine temas etmesi bitkinin çiçek formunu bozar. Bundan dolayı mümkünse damlama sulama sistemiyle sulamak ideal olan seçenektir. Ayrıca öğle sıcağında gül bitkisini sulamak yapraklarında buruşmalara neden olacaktır. Gece sulanması ise mantar benzeri hastalıklara yol açabilir. Güller bakım isteyen hassas ve narin bitkilerdir. Bundan dolayı eğer bir gül yetiştiricisiysek gerekli özeni göstermek durumundayız. Gelelim güllerin dikim mevsimi konusuna; eğer gül fidanlarımız saksılı yada tüplü, poşetli fidanlar ise istediğimiz mevsim dikebiliriz. Yaz, kış, sonbahar yada ilkbahar fark etmez. Bunun nedeni bitki saksılı olduğu için kökünün toprağıyla taşınması ve kendi toprağı ile dikilmesidir.
Eğer saksılı yada poşetli bir gül fidanı satın alacaksak bilmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Öncelikle satın aldığımız gül fidanının kökü saksıyı yada tüpü doldurmalıdır. Dikim için saksıyı çıkardığımızda kökün saksı çeperini sarmış olması gerekmektedir. Fakat aynı zamanda da kök saksı yada poşetin altını delip dışarı çıkmamış olması gerekmektedir. Eğer gül fidanını çıplak köklü olarak dikeceksek gülün en az iki sağlam, hasarsız, kurşun kalem kalınlığında sürgünleri olması gerekmektedir. Kökler çok ince tüylere sahip olmalı, sürgünlerin çıktığı kök boynu en az 20mm kalınlığında olması gerekmektedir. Sürgünlerdeki gri yada kahverengi lekeler bir hastalık belirtisidir. Çıplak köklü güller yapraklarının olmadığı uyku dönemlerinde dikilmeleri gerekmektedir. Bunun için en uygun zaman sonbahar sonu veya ilkbahar başlarıdır.
Bir sonraki devam yazımızda görüşmek üzere.
Comentarios