top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

GÜL BUDAMA TEKNİĞİ- 4

Kesim işlemi; Kesimler gözün 5-6mm üzerinden 30-45 derecelik açı ile düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Kesimin açılı tarafın gözün ters tarafında olmalı ve kesim yeri ile göz arasında herhangi bir dal parçası, tırnak vs. olmamalıdır. Kesim yaparken yüzeyi zedelemeden, tırnak bırakmadan temiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Eğer yüzey düzgün çıkmaz ise tekrar kesim ile yüzey düzeltilmelidir.


gül budama çizimi
gül budama tekniği

Budama yapılışı; Güller dikimden sonra birinci yıldan itibaren budamaya gereksinim duyarlar. Eğer budama yapılmaz ise bitki boyu yükselir, çalı şeklini kaybeder, ilk başta çiçek sayısı artar, daha sonra hızla azalır ve kalitesiz küçük çiçekler oluşur. Bitki dinlenmeye girdiğinde bitkinin üst dallarında oluşan besin maddeleri köke ve yaşlı odunsu kısma doğru taşınmaya başlar. Budama ile ne kadar çok göz uzaklaştırılır ise, bitki üzerinde bırakılan gözlere o kadar fazla enerji kalacak, böylece daha kuvvetli sürgün gelişmesi ve çiçeklenme sağlanacaktır.

Tırmanıcı- sarılıcı güllerin budanması; Tırmanıcı- sarılıcı güller dikimden sonra 2-3 yıl budanmaz fakat cansız, hastalıklı, kuru dallar varsa onlar kesilir. Dinlenme döneminde budanmaları iyidir. Çok uzun olan sürgünler çiçeklenmeyi teşvik etmek için kısaltılır.

Minyatür güllerin budanması; Çok az bir budamaya gereksinim duyarlar. Şekli bozan, uzayan, sıkışıklık yaratan sürgünler alınır. Dipten gelen sürgünler uzunluğunun yarısından budanır. Çiçek geçtikten sonra yeni sürgünler oluşturacak göz üzerinden budanmalıdır.

Açan çiçeklerin budanması; Bahçe güllerinde yapılan önemli yanlışlardan birisi de açmış, geçmiş, solmuş çiçeklerin bitki üzerinde bırakılmasıdır. Bu şekilde uygulama, yeni çiçeklerin oluşumunu engellediği gibi bitkinin kuvvetinin de azalmasına neden olur.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere iyi günler.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page